Kitap kurdu

Kitap kurdu

Kitap özeti nasıl çıkartılır

A. Her şeyden önce bazı temel kurallara uymak gerekir:
• Özet, asıl metnin temel düzenine doğru ve sadık bir şekilde uymalıdır, özette genel olarak metnin düzeni takip edilmelidir. Ancak bu kural, özeti kendi planınız içinde yapma hakkınızı elinizden almaz. Özet yapmak, bir bakıma metni tekrar yazmaktır. Metni tekrar yazarken hem metnin düzenine bağlı kalabilir, hem de konunun gerektirdiği düzenlemeleri yapabilirsiniz.
• Özetinize metinde bulunmayan fikirleri sokmayınız, metinde söylenen şeylerle ilgili de hiçbir yargıda bulunmayınız. Yani tarafsız, nesnel olunuz.
• Özetinizde metinden alınmış cümlelere yer vermeyiniz. Kendi kelimelerinizi ve cümlelerinizi kullanınız.
B. Sonra şu kuralları da göz önünde bulundurunuz :
• Metnin esasına saygı gösteriniz:
- Özetlenen metnin mantığını kavrayınız ve yansıtınız. Özetin başarısı buna bağlı olacaktır.
- Çeşitli fikirler arasındaki bağları fark ediniz ve bunları özetinize yansıtınız.
- Özetlenen metnin temel fikirlerini bulunuz.
- Özet için verilen uzunluk ölçüsüne uyunuz, kelime yahut sayfa sayısı sınırlarını aşmayınız. Yahut amacınıza en uygun kısaltma oranını kendiniz belirleyiniz.
• Kendi özet metninizi oluşturunuz ve tarafsız olunuz:
- Uygun ifadeler, terimler, deyimler kullanınız.
- Tarafsız bir anlatım şekli kullanınız. (Mesela, “metnimizde” yerine “metinde” deyiniz.)
- Kişisel kelimelerinizi kullanınız. Dil ve anlatım size ait olsun.
- Kişisel fikirlerinizi belirtmeyiniz.
- Özetlenen metinden örnek alıntılar yapmayınız. Bu yolu, çok önemli bir sebep varsa çok az kullanınız.
- Metinde geliştirilen fikirlere bağlı kalınız.
C. Nihayet, çok zaman kaybetmemek için şu şemaya uyunuz:
1. Metni dikkatle okuyorum.
2. Metnin önemli kelimelerini bulmaya dikkat ediyorum ve anahtar-kelimeleri buluyorum.
3. Önemli fikirleri buluyorum ve yalnızca açıklayıcı ve tasvir edici örnekleri vb. bir kıyıya bırakıyorum.
4. Yazıdaki mantıkî bağları dikkatle buluyorum.
5. Metnin somut, görsel bir şemasını yapıyorum ve önemli fikirlerin birbirine nasıl bağlandığını gösteriyorum.
6. İlk taslak yazımı yazıyorum, metnin boyunu hesaplıyorum.
7. Taslak yazımı düzeltiyorum (imlâ, dil, anlatım, vb.)
8. Özetime son şeklini veriyorum.
Bu kurallara uyarsınız, doğru, güzel bir özetin sahibi olursunuz. Bu sanıldığı kadar önemsiz ve kolay bir iş değildir, yazı sanatını öğrenmenin yollarından birisinin iyi özetler yazabilmek olduğunu unutmayınız ve sık sık bu alıştırmayı yapınız. Bunu yaparsanız, usta bir kalem sahibi olma yolundasınız demektir.

6 Ekim 2010 Çarşamba

hz. aişe(raduyallahu anhuma)

Yazarın adı:   Dr. reşit haylamaz
Eser: hz aişe

Yayın:Işık yayınları
           Neş'et  ettiği  ortam
Allah Resulü'nün risaletle serfıraz kılınmasından  yaklaşık dört  veya beş yıl önce dünyaya gelmiştir.Annesi Amine,Babası Abdullahtır.dünyaya yetim qelmiştir.Annesi çok  küçük  yaşta vefat etmiştir.Resulullah'ın halkı putlara tapmaktadır oldukça azqın ve sapık  bir  milleti vardır.Resulü  kibriya hazretleri onları  imana  kavuşturacaklardır.Allahtan  ilk  vahiy indiğinde De ki: ben ibrahim(a.s)mın son  zinciriyim.Size açıkca bir  uyarıcıyım .Mekke halkı peygamber  efendimizi yalancılıkla suçlar.Müşrüklerin  en  büyükleri,sen el-EMİN bir  insansın.Bizden dinimizden vaçgeçip kendi  dinine  uymamızı istiyorsun.Siz  babalarımızdan dedelerimzden  böyle  gördük onları putlara taparken  şahit olduk.Müşrikler babalarına  iftira  atmaktadırlar. allah bunu kuranda bir  ayetinde  şöyle bildirmektedir. Milletim sizin  inandığınız  din  din  değil sizin  inandıklarınız ne duyarlar nede size  bir  yol  gösterirler.Siz sizi  yaratana şükretmiyorsunuz.Be sizi büyük  bir  azaptan kurtarmak  için  gönderildim .Sizse beni yalancılıkla  suçluyorsunuz,ben size  büyük  bir  azabın geleceğindén korkarım.
Müşrikler:madem seni  bize  allah  gönderdi,peygambersin o  zaman bize o  büyük  azabı  göster .
Müşrikler apaçık kendilerine  azap  istediler.Gün  geçtikçe müslümanlar  çoğaldı.Ve bu durum  müşriklerin  hiçde  hoşuna  gitmedi  çok  rahatsız oldular.Zengin  müslümanlara,iftira  attılar fakirlere ise kendi yöntemleriyle işkenceler  yaptılar bunların  başında:Bilal-i habeşi,habbab b.eret,ebu fukeyhe,lubeyne,süheyb-i rumi,yasir,sümeyye ve  ammar b. yasir yer  almaktadırlar.Bunların  suçları  tekti müslüman  olmaktı,tevhide  gönül  vermekti.Mekke çok  üzüntülü  bir  dönem  yaşamakta, ebu talip ve eşi hz hatice vefat  etti.Bu iki  değerli isim arka  arkaya ölünce  mekkeyi ve en  çok  muhammet(a.s)mı derinden  çok  üzmüştür.peygamber  efendimiz  tevhidle mücadele etmiştir ve sonunda müslümanların kazanacağı  kesindi.İyiler kazanır  kötüler  kaybeder.peygamber  efendimiz uzun  bir  zaman  sonra bir  rüya görür, ve  rüyasında  Ebu Bekir'in kızı aişe  validemizle evleneceğini bizzat  melekler haber verir.Bu rüyayı  gördüğünü hiç  kimseye  söylemez.İkinci  defa  yine aynı  rüyayı  görür.Kocasını yeni  şehit  vermiş  olan  sevde  validemizi istemek  için  adamlarıyla  haber  gönderir.Babamın  fikrini almak isterim  önce o ne derse o tabi resulü kibriya  hazretlerine zevce olmak  her kadının  isteğidir ama babamın fikrini almak istiyorum der.Uzaklarda  olan  abileri  ve  amcaları bu olayı  duyar  ve Mekkeye  gelirler bu  izdivaca karşı  çıkarlar ve sevde  validemizde efendimiz(a.s)le evlenmez.En  sonunda  gider en  kadim  dostu Ebu Bekire,Allah bana rüyamda senin kızın aişeyle evlenmemi vahyetti. Senin içinde uygunsa aişeyi kendime zevce yapmak isterim.Ebu Bekir bir yandan çok sevinir Allah'ın Resulüne akraba olacağı için diğer bir yandanda üzülür.Çünkü Aişe validemizin doğumunda Ebu Bekir(r.a)başkasıyla beşikkertmesi yapmıştır.Resulullah'ın  arzını Aişe validemize iletir.Ey aişe resulullah seninle evlenmek istiyor sen bu işe ne dersin kızım der.
Aişe validemiz:babacığım resulullahın zevcesi olmayı kim istemezki .Bu konuyu birde diğer aileyle görüşür Ebu Bekr, Resulullah Aişe'yle izdivaç yapmak istiyor.Ama ben senin oğlunla beşikkertme yaptık hatırlarsan.Adam bir durur ve yüzüne bakmadan,ben senin kızını alırsam oğlum dinini değiştirir senin kızın müslüman oldu bizse hristiyanız putlara taparız.Senin içinde bir mahsuru yoksa bu işi bozalım gitsin.Ebu Bekr sevinle yerinden kalktığı gibi evinin yolunu tutar.Ve aişe ve ablası babalarının uzaktan geldiğini görür ve hemen yanlarına gider Ebu Bekr durumu arz eder.Ve kızını Allah'ın elçisine vereceğini haber gönderttirir.Aişe validemiz ve resulullah bir çok yere giderler haca giderler hicret ederler.Annemiz dört dörtlük bir kadındır .Peygamber  efendimize yine rüyasında vahiy iner.Bundan  sonra  istediğin kişiyle  evlenebilirsin .peygamber  efendimizde bir çok  annemizle  evlenir.Aişe  annemizlen  evlendikten  tam  iki  yıl  sonra sevde validemizlende evlenir.Aişe  validemizin hiç çocuğu  olmamıştır.Müminlerin  bir  derdi,bir  sıkıntısı olduğunda  direk  annemize arz  eder.Müşrikler  yaptığı  eylemlerden  hiçbirinde başarılı  olamazlar Müşrikler annemize bile iftira  atmıştır onun namusuna laf  atarlar. Ve  o  zamanda  annemiz hasta  olur ve  babasının yanına  gitmek  için  Resullullahtan  izin  alır.Resulullahda izin verir.Bu iftirayı  duymasını  istemez efendimiz  her şeyi anlayana kadar hz Aişé validemize söylemez. Aişé annemiz  babasının yanında iki  hafta durur.Ve bu  iftira  şehirde çok  yayılır.Aişé annemizinde  kulağına gider ve  ağlamaya başlar  çok  üzülür baygınlık  geçirir.Kendiné géldiğinde başında  babasının ,annesinin,ablasının ve  efendimizin  olduğunu görür.
  Ey aişe hiç  tasalanma Allah  bana bu iftiranın  haberini  gönderdi. Çok  yakında  bir  müjde  alacaksın ve  bu  müjdeyle  çok  rahatlayacaksın .Mekke’lilerde çok sevinecekler.Aişé bu  haberin  üzerine çok  sevinir.Efendimiz  buraya  gelmeden  önce  kızları  ve  diğer  eşleriyle bu  konuyu görüşür.Onlarda  biz aişé  kadar iyi bir  insanı  ömrümüzde  görmedik  onunda bir  kusurunu kesinlikle  ne  işittik nede  gördük.Onun böyle  bir şey  yaptığına  kesinlikle  inanmıyoruz,derler. Ve  sonundada müşrikler  hiçbir  zaman emellerine  kavuşmadılar.Aişé annemiz ona  gelenlerle  her zaman  perde   arkasında  onların  sıkıntılarını  dinlemiştir.Çok  fakir olan  bir  kadın  ve  ikiz  iki  çocuğuyla  annemizin  yanına  gelir.Günlerdir  hiç  yemek  yememişlerdir.Aişé  annemiz ona  gelen  insanlara  elinde  avucunda  ne var  ne  yok verir.Kadına yiyecek  arar  ancak  elinde  tek  üç  hurma  vardır.Onları alır  ve çocuklarına  ve  kadına  verir.çocuklar  hurmayı iştahla  yerler kadın  yemez kızları  daha çok  açlardır  elindeki  hurmayı  ikiye  bölüp  kızlarına  verir ve  kendisi  bişey  yemez  önce  yavrularını  doyurur sonra  kalırsa  kendisi  yer.Aişé annemiz bu  manzaraya  çok üzülür; çünkü  onun  hiç  çocuğu  olmamıştır.bu  üzüntüsünü  efendimizede  anlatır .Oda  çok  üzülür  çocuğu olmadığınaPeygamber efendimizle birçok yere hicret etmiştir efendimiz hanımları arasında kura çekip onlarla hicret ediyor. Birgün kurada fatıma annemiz ve aişé validemiz çıkarlar .Aişé validemiz  efendimizle hep hicret etmiştir sadece iki defa etmemiştir.
Annemizin kardeşi müşriklerden  olmuştur ve Aişé validemize biçok  hakaretlerde bulunmuştur.Annemiz ona çok kırılmıştır ve yemin eder birdaha onunla konuşmayacağım.kardeşi bir zaman sonra çok pişman olur .Ve ondan özür dilemek  için yanına gider ama aişé validemiz ziyaretini kabul etmez.Yine gelir yine kabul etmez ve son çare olarak araya büyük kabile reislerini koyar onlarla beraber gelir .Barışmalarını ister iki kardeş arasında küslük olmaz derler ve aişé validemiz ;ben bu yemini bozarsam birtakım şeyler yapmak zorundayım der.Onlarda evet biliyoruz derler.Ve barışırlar,aişé annemiz fakirlere fitre dağıtır kardesiyle barıştıktan sonra.Elinde ne var ne yoksa dağıtır.
Hicrete bu kez aişé validemiz çıkmaz zeyneb ve fatıma validemiz giderler .Zeyneb validemizin devesi bir noktadan sonra gitmez ,devesinin gitmediğini haber verir. Zeyneb validemiz.Resulullah,ey fatıma zeynebin devesi gitmiyor sende iki deve var develerinden  birini zeynebe versende yolumuza devam etsek der. Fatıma validemiz,zeyneb validemizin Müslümanlığıyla ilgili eleştirilerde bulunur ve devesini vermek istemediğini söyler.Bu duruma efendimiz ve zeyneb validemiz çok üzülür. Sonra fatıma validemiz bu yaptığının çok ayıp olduğunu anlar ve özür dileyip devesinin birini verir.Ve böylelikle bu olayda tatlıya bağlanır.Aişé validemiz ve fatıma validemizin araları çok iyidir en küçük bir meseleyi bile birbirlerine söylerler bu olayıda anlatır ona adeta bir sırdaştırlar.Aişé validemiz fatıma annemize imrendiğini söylemiştir.Ben onun gibi bir kadın görmedim ömrümde kendini adeta imanına adamış birisi,ona çok imreniyorum der.Ve aişé validemize atılan iftiradada fatıma validemiz; ben onun gibi namusuna bukadar düşkün bir insanı ömrümde görmüş değilim aişé böyle bir şeyi kesinlikle yapmamıştır bu müşriklerin bir fitnesidir,inanmam ben buna der.péygamber efendimizin hanımlarından en genci olanda aişé validemizdir.Efendimiz hanımlarından en çok aişé annemizle vakit geçirmiştir.Onun hep hücresinde kalmıştır.Aişé annemiz ve zeyneb validemiz efendimizin huzuruna gelirler ona dünya hayatını istediklerini söylerler efendimiz bu sualin üzerine çok kırılır ve tam 29 gün kendi hücresinde durmuştur hiç kimseyle konuşmaz ve kimseyle görüşmemek için adamlarını tembihlemiştir.Aişé annemiz efendimizin gelmediği günleri bir kağıda  not   etmiştir.ve ikiside artık dayanamazlar Allah’a tevbe ederler ve çok pişman olmuşlardır.Belkide birdaha efendimizle görüşemeyecekelrdir onun nur yüzlü ellerini,gözlerini ebediyen kaybedeceklerdir.Ve son çare olarak Resulullahın yanına gitmeye karar verirler.efendimiz davetlerini her defasında reddeder  ve annelerimizde beklemekten başka çare olmadığını düşünüp hücrelerine dönerler efendimiz 29.gün aişé validemizin hücresine gelir.Aişé annemiz çok pişman olduğunu söyler tevbe eder ve efendimizde onu affeder.efendimiz  aişe annemizle 9 günde bir görüşürler çünkü efendimizin 9 tane eşi vardır.ve her birine 1 gününü ayırır.Öncede aişé annemize 3 günde bir gelirdi sıra şimdi 9 günde bu  onun çok zoruna gider efendimizin hep yanında olmasını ister.efendimiz tevhid  mücadelesine devam etmektedir savaşta yanında aişé annemizde gelmiştir şehit ve gazilere yardım etmiştir onlara sular taşımıştır.Efendimiz temizliğe çok önem verir.Birgün çok     feci şekide hasta olur ateşler içindedir.Namaz kılamaz ve Ebu bekir’in kılmasını ister aişé validemiz itiraz eder.ebu Bekir çok yufka yüreklidir kıldıramaz namazı heycanlanır.Efendimiz namazı onun kıldırmasında kararlıdır ve annemizde bişey yapaamz ve babasının namazı kıldırmasına ikna olur.Efendimiz öldükten sonra halifeliği ilk yapan ebubekr (r.a) yer  almıştır. Ebubekr bikaç yıl haliiiifelik  yapmıştır gün  gelmiş oda şehit edilmiştir. Onun yerinide hz ömer almıştır ömer bir çok savatça  galip  gelmiştir.oda birkaç yıl  dayanıp son savaşında  şehit edilmiştir.oda hz aişé validemizin  hücresine gömülmek istediğini ölmeden önce  oğluna vasiyet  eder.hz  aişé onayı  kabul eder. Onun yerinide  hz  ali alır. Hz  ali aişé annemize çok bağlıdır. Onu kendi annesi  olarak görür. Bir  çok  yere  annemizle  beraber  gitmiştir.Annemiz  savaşlarada  katılmıştır  gazilere  ve  şehitlere hemşiiiiirelik yapmıştır  su  taşımıştır  onlara. Annemiz  hz  aliyle hicret ederken müşrikler  annemize  suiiikast yaparlar  ama her  zamanki  gibi istediklerini elde edemediler. Birkaç  kez  annemizi öldürmeyede  çalışmışlardır.ama  Allah her  defasında engel  olmuştur. Annemiz efendimiz  istediği gibi bir eş  olmaya özen  göstermektedir.Gün  gelir ölüm  zincirni hz  alide  tadar ve  hz  alide oğlundan vasiyet  olarak  aişénin hücresine gömülmek  istediğini söyler .aişé validemiz artık  hücrede kalmaz  çünkü  yer  kalmamıştır  ona. Yan  taraftaki kendi hücresine  geçer.halifelik dönemini bu  kez de  hz  muaviye alır. Muaviyede diiiğer  halifeler  gibi  yaşamıştır.Diğer ülkelere  tehdit gönderir. Benden  sonra halifeliği oğlum  olmasını  istiyorum  der. Bu tehtid  annemizin  kulağına  gider  ve  çok  sinrlenir.oğlunu halişfe  olarak  kabul etmez  ve  hz muaviyede  öldükten  sonra halifelik  zamanı sona ermiştir.oda annemizin  hücresine  efendimizin yanına  gömülür. Annemiz  diğer  annelerimiz arasında en  genç  olanıdır. Ama diğer  annelerimizden  en  zeki  olanıdır.Müminler  her bir sorunlarını aişé annémize danışırlar.Müminlerden bir kız aişé annemizle görüşmek  istediğini  söyler .Annemiz  kabul  eder.Kız babam  beni istemediğim halde  evlendirmek istyor ben istemiyorum aişe annemiz kızın  annesini ve babasını çağırtır.Ve onları ikna eder .o zamnda  kadın  hakları kanunu  başlamıştır.Kız istediği kişiyle evlenebilir. Reşit olduktan  sonra istediğini yapabilir.dedi..
Mümin olanların hepsi annemize örnek bir insan olmak için çaba göstermiştir.Müşrikler annemize halan suikast yapmaktadırlar.Annemiz  efendimizi çok kıskanır  ara  sıra. Hz haticéden bahsetince  efendimz  bazen  kızar ona  haticeye asla toz  kondurmaz.ilk karısıdır.Ona olan  sevgisi bir başkadır. Aişé annemizede  öyle diğer  annelerimizden daha çok  onunla  vakit geçirir.Bir gece efendimiz kalkar  ve  evden  çıkar.Annemiz evden  çıktığını görünce  hemen  peşine düşer.Diğer annelerimizin  yanına  gittiğini düşünür.gece  vakti  hemen  peşine  düşer efendimiz farkındadır  birisinin takip ettiğini.Eve geri  döner aişé annemiz  eve  döndüğünü anlayınca  hızlı  hızlı  eve  gelir  efendimizden  bikaç  dakika önce  eve  gelir.Nefes nefese  kalır,Efendimiz  sorar.
Éy aişé hayırdır  niye  böyle  soluk  soluğa  kaldın  der.Aişé annemiz ondan  saklamaz  ve  söyler sen evden  çıkınca ben  sandım ki  diğer hanımlarının evine  gidiceksin  diye  korktum  ve  takip  ettim özür  diler.
Éfendimiz demek peşimde  o  gizli  gizli dolaşan sensin  der.efendimiz annemizin özür  arzını kabul  eder. Ve sabah namazını kılar aişé annemizde  izler onu.namazını kılarkende  annemiz  eşlik eder  ona  namazları  bittikten sonra uyurlar.Gün  geçtikçe müminlerin  sayısı çoğalıyor.müşriklerin başı Ebu leheb bir pilan yapılması gerektiğini söyler.peygamberi hemen  öldürelim müslümanlarıda esir alalım bizim tarafımıza geçmeyenleride köle yapalım işkenceyle öldürelim.Müşrikler bu teklifi hemen kabul ederler.Ve planı hemen uygulamaya çalışırlar.Efendimi’e bu haber allahteala haber  verir.sen onların suratlarına öyle bir toprak savurki ben onlara günlerini gösterim.Peygamberi öldürmek neymiş görsünler,der.Peygamber  efendimiz  sabah müşrikler  daha  gelmeden  önce  ebubekirin evine  gider  ve müşrikleri  görür.Müşrikler ona saldıracaklardı efendimiz  hemen  avucuna toprak alıp suratlarına  savurur.Ve  onlar   efendimizi görmeden hemen ordan uzaklaşır.Ebubekirin  evinin arka kapısından çıkar.Müşrikler efendimizin evine geldiğinde yatağında yattığını görür. Yorganını açarlar ve içinde  küçük yaşta efendimizin arkasında duran hz ali çıkar. Ve müşrikler çok şaşırırlar.Ebubekir(r.a)evine giderler ama çok  geç kalırlar  çoktan yola çıkmışlardır.
Efendimiz ve ailési habeşistana olan hicretlerinide böylelikle başarıyla tamamlamıştır.efendimiz son yolculuğuna aişé annemizin yanında uğurlanmıştır. Ve diğer tarafa gitmeden önce bir çocuktan misvak görür ve onu işaret eder annemize. Dişlerini onunla temizler ve son yolculuğuna gider.sonunda rabbine kaşur.
                                           Aişé annemizin efendimizin öldükten sonraki hayatı:
Annemiz ilime çok önem verir.Hergün kuran okur bir gün bile okumaktan tereddüt etmez.
Temiz ve titiz bir insandır.elinde avucunda ne var ne yok fakirlere dağıtır.Yanına gelen müslümanlarıda hiçbir zaman boş göndermez. Bazen aç olduğu zamanlarda olmuştur.Elinde bir tane hurma varsa yiyecek olarak onu hiç tereddüt etmeden yanına gelen insanlara verir.
Annemizin kardeşi müşriklerden  olmuştur ve Aişé validemize biçok  hakaretlerde bulunmuştur.Annemiz ona çok kırılmıştır ve yemin eder birdaha onunla konuşmayacağım.kardeşi bir zaman sonra çok pişman olur .Ve ondan özür dilemek  için yanına gider ama aişé validemiz ziyaretini kabul etmez.Yine gelir yine kabul etmez ve son çare olarak araya büyük kabile reislerini koyar onlarla beraber gelir .Barışmalarını ister iki kardeş arasında küslük olmaz derler ve aişé validemiz ;ben bu yemini bozarsam birtakım şeyler yapmak zorundayım der.Onlarda evet biliyoruz derler.Ve barışırlar,aişé annemiz fakirlere fitre dağıtır kardesiyle barıştıktan sonra.Elinde ne var ne yoksa dağıtır.
Hicrete bu kez aişé validemiz çıkmaz zeyneb ve fatıma validemiz giderler .Zeyneb validemizin devesi bir noktadan sonra gitmez ,devesinin gitmediğini haber verir. Zeyneb validemiz.Resulullah,ey fatıma zeynebin devesi gitmiyor sende iki deve var develerinden  birini zeynebe versende yolumuza devam etsek der. Fatıma validemiz,zeyneb validemizin Müslümanlığıyla ilgili eleştirilerde bulunur ve devesini vermek istemediğini söyler.Bu duruma efendimiz ve zeyneb validemiz çok üzülür. Sonra fatıma validemiz bu yaptığının çok ayıp olduğunu anlar ve özür dileyip devesinin birini verir.Ve böylelikle bu olayda tatlıya bağlanır.Aişé validemiz ve fatıma validemizin araları çok iyidir en küçük bir meseleyi bile birbirlerine söylerler bu olayıda anlatır ona adeta bir sırdaştırlar.Aişé validemiz fatıma annemize imrendiğini söylemiştir.Ben onun gibi bir kadın görmedim ömrümde kendini adeta imanına adamış birisi,ona çok imreniyorum der.Ve aişé validemize atılan iftiradada fatıma validemiz; ben onun gibi namusuna bukadar düşkün bir insanı ömrümde görmüş değilim aişé böyle bir şeyi kesinlikle yapmamıştır bu müşriklerin bir fitnesidir,inanmam ben buna der.péygamber efendimizin hanımlarından en genci olanda aişé validemizdir.Efendimiz hanımlarından en çok aişé annemizle vakit geçirmiştir.Onun hep hücresinde kalmıştır.Aişé annemiz ve zeyneb validemiz efendimizin huzuruna gelirler ona dünya hayatını istediklerini söylerler efendimiz bu sualin üzerine çok kırılır ve tam 29 gün kendi hücresinde durmuştur hiç kimseyle konuşmaz ve kimseyle görüşmemek için adamlarını tembihlemiştir.Aişé annemiz efendimizin gelmediği günleri bir kağıda  not   etmiştir.ve ikiside artık dayanamazlar Allah’a tevbe ederler ve çok pişman olmuşlardır.Belkide birdaha efendimizle görüşemeyecekelrdir onun nur yüzlü ellerini,gözlerini ebediyen kaybedeceklerdir.Ve son çare olarak Resulullahın yanına gitmeye karar verirler.efendimiz davetlerini her defasında reddeder  ve annelerimizde beklemekten başka çare olmadığını düşünüp hücrelerine dönerler efendimiz 29.gün aişé validemizin hücresine gelir.Aişé annemiz çok pişman olduğunu söyler tevbe eder ve efendimizde onu affeder.efendimiz  aişe annemizle 9 günde bir görüşürler çünkü efendimizin 9 tane eşi vardır.ve her birine 1 gününü ayırır.Öncede aişé annemize 3 günde bir gelirdi sıra şimdi 9 günde bu  onun çok zoruna gider efendimizin hep yanında olmasını ister.efendimiz tevhid  mücadelesine devam etmektedir savaşta yanında aişé annemizde gelmiştir şehit ve gazilere yardım etmiştir onlara sular taşımıştır.Efendimiz temizliğe çok önem verir.Birgün çok     feci şekide hasta olur ateşler içindedir.Namaz kılamaz ve Ebu bekir’in kılmasını ister aişé validemiz itiraz eder.ebu Bekir çok yufka yüreklidir kıldıramaz namazı heycanlanır.Efendimiz namazı onun kıldırmasında kararlıdır ve annemizde bişey yapaamz ve babasının namazı kıldırmasına ikna olur.Efendimiz öldükten sonra halifeliği ilk yapan ebubekr (r.a) yer  almıştır. Ebubekr bikaç yıl haliiiifelik  yapmıştır gün  gelmiş oda şehit edilmiştir. Onun yerinide hz ömer almıştır ömer bir çok savatça  galip  gelmiştir.oda birkaç yıl  dayanıp son savaşında  şehit edilmiştir.oda hz aişé validemizin  hücresine gömülmek istediğini ölmeden önce  oğluna vasiyet  eder.hz  aişé onayı  kabul eder. Onun yerinide  hz  ali alır. Hz  ali aişé annemize çok bağlıdır. Onu kendi annesi  olarak görür. Bir  çok  yere  annemizle  beraber  gitmiştir.Annemiz  savaşlarada  katılmıştır  gazilere  ve  şehitlere
hemşiiiiirelik yapmıştır  su  taşımıştır  onlara. Annemiz  hz  aliyle hicret ederken müşrikler  annemize  suiiikast yaparlar  ama her  zamanki  gibi istediklerini elde edemediler. Birkaç  kez  annemizi öldürmeyede  çalışmışlardır.ama  Allah her  defasında engel  olmuştur. Annemiz efendimiz  istediği gibi bir eş  olmaya özen  göstermektedir.Gün  gelir ölüm  zincirni hz  alide  tadar ve  hz  alide oğlundan vasiyet  olarak  aişénin hücresine gömülmek  istediğini söyler .aişé validemiz artık  hücrede kalmaz  çünkü  yer  kalmamıştır  ona. Yan  taraftaki kendi hücresine  geçer.halifelik dönemini bu  kez de  hz  muaviye alır. Muaviyede diiiğer  halifeler  gibi  yaşamıştır.Diğer ülkelere  tehdit gönderir. Benden  sonra halifeliği oğlum  olmasını  istiyorum  der. Bu tehtid  annemizin  kulağına  gider  ve  çok  sinrlenir.oğlunu halişfe  olarak  kabul etmez  ve  hz muaviyede  öldükten  sonra halifelik  zamanı sona ermiştir.oda annemizin  hücresine  efendimizin yanına  gömülür. Annemiz  diğer  annelerimiz arasında en  genç  olanıdır. Ama diğer  annelerimizden  en  zeki  olanıdır.Müminler  her bir sorunlarını aişé annémize danışırlar.Müminlerden bir kız aişé annemizle görüşmek  istediğini  söyler .Annemiz  kabul  eder.Kız babam  beni istemediğim halde  evlendirmek istyor ben istemiyorum aişe annemiz kızın  annesini ve babasını çağırtır.Ve onları ikna eder .o zamnda  kadın  hakları kanunu  başlamıştır.Kız istediği kişiyle evlenebilir. Reşit olduktan  sonra istediğini yapabilir.dedi..
Mümin olanların hepsi annemize örnek bir insan olmak için çaba göstermiştir.Müşrikler annemize halan suikast yapmaktadırlar.Annemiz  efendimizi çok kıskanır  ara  sıra. Hz haticéden bahsetince  efendimz  bazen  kızar ona  haticeye asla toz  kondurmaz.ilk karısıdır.Ona olan  sevgisi bir başkadır. Aişé annemizede  öyle diğer  annelerimizden daha çok  onunla  vakit geçirir.Bir gece efendimiz kalkar  ve  evden  çıkar.Annemiz evden  çıktığını görünce  hemen  peşine düşer.Diğer annelerimizin  yanına  gittiğini düşünür.gece  vakti  hemen  peşine  düşer efendimiz farkındadır  birisinin takip ettiğini.Eve geri  döner aişé annemiz  eve  döndüğünü anlayınca  hızlı  hızlı  eve  gelir  efendimizden  bikaç  dakika önce  eve  gelir.Nefes nefese  kalır,Efendimiz  sorar.
Éy aişé hayırdır  niye  böyle  soluk  soluğa  kaldın  der.Aişé annemiz ondan  saklamaz  ve  söyler sen evden  çıkınca ben  sandım ki  diğer hanımlarının evine  gidiceksin  diye  korktum  ve  takip  ettim özür  diler.
Éfendimiz demek peşimde  o  gizli  gizli dolaşan sensin  der.efendimiz annemizin özür  arzını kabul  eder. Ve sabah namazını kılar aişé annemizde  izler onu.namazını kılarkende  annemiz  eşlik eder  ona  namazları  bittikten sonra uyurlar.Gün  geçtikçe müminlerin  sayısı çoğalıyor.müşriklerin başı Ebu leheb bir pilan yapılması gerektiğini söyler.peygamberi hemen  öldürelim müslümanlarıda esir alalım bizim tarafımıza geçmeyenleride köle yapalım işkenceyle öldürelim.Müşrikler bu teklifi hemen kabul ederler.Ve planı hemen uygulamaya çalışırlar.Efendimi’e bu haber allahteala haber  verir.sen onların suratlarına öyle bir toprak savurki ben onlara günlerini gösterim.Peygamberi öldürmek neymiş görsünler,der.Peygamber  efendimiz  sabah müşrikler  daha  gelmeden  önce  ebubekirin evine  gider  ve müşrikleri  görür.Müşrikler ona saldıracaklardı efendimiz  hemen  avucuna toprak alıp suratlarına  savurur.Ve  onlar   efendimizi görmeden hemen ordan uzaklaşır.Ebubekirin  evinin arka kapısından çıkar.Müşrikler efendimizin evine geldiğinde yatağında yattığını görür. Yorganını açarlar ve içinde  küçük yaşta efendimizin arkasında duran hz ali çıkar. Ve müşrikler çok şaşırırlar.Ebubekir(r.a)evine giderler ama çok  geç kalırlar  çoktan yola çıkmışlardır.
Efendimiz ve ailési habeşistana olan hicretlerinide böylelikle başarıyla tamamlamıştır.efendimiz son yolculuğuna aişé annemizin yanında uğurlanmıştır. Ve diğer tarafa gitmeden önce bir
çocuktan misvak görür ve onu işaret eder annemize. Dişlerini onunla temizler ve son yolculuğuna gider.sonunda rabbine kaşur.
                                         özqé